সুদীপা ডেকা
চীন দেশৰ কিছুমান সম্প্ৰদায় আৰু অঞ্চলত কুকুৰ, কেঁচু, বা কীট-পতংগ আদি খোৱাৰ পৰম্পৰা আছে। এই পৰম্পৰা চীনৰ সামগ্ৰিক খাদ্যাভাসৰ অংশ নহয়, কিন্তু কিছুমান নিৰ্দিষ্ট সংস্কৃতি আৰু অঞ্চলত ইয়াৰ প্ৰচলন দেখা যায়।
কুকুৰৰ মাংস খোৱা পৰম্পৰাঃ
অঞ্চলঃ
কুকুৰৰ মাংস খোৱা পৰম্পৰা প্ৰধানকৈ চীনৰ দক্ষিণ অঞ্চল যেনে গুয়াংজি, গুইঝো, আৰু ইউনান আদি প্ৰদেশত দেখা যায়।
সম্প্ৰদায়ঃ
এই পৰম্পৰা বিশেষকৈ “ইয়াও (Yao)” আৰু “ঝুৱাং (Zhuang)” জনগোষ্ঠীৰ মাজত প্ৰচলিত।
ঐতিহাসিক প্ৰসংগঃ
চীনৰ কিছুমান অঞ্চলত কুকুৰৰ মাংসক শক্তি আৰু স্বাস্থ্যৰ বাবে উপযোগী বুলি গণ্য কৰা হয়। কিছুমান লোকৰ বিশ্বাস যে কুকুৰৰ মাংসে শৰীৰত তাপ প্ৰদান কৰে আৰু শীতকালত ইয়াৰ বিশেষ গুণ আছে।
আধুনিক পৰিস্থিতিঃ
বৰ্তমান চীনৰ চহৰাঞ্চলত এই পৰম্পৰা কমি আহিছে, কিন্তু কিছুমান গ্ৰাম্য অঞ্চলত ইয়াৰ প্ৰচলন আছে।
২. কেঁচু খোৱা পৰম্পৰাঃ
অঞ্চলঃ
কেঁচু খোৱা পৰম্পৰা প্ৰধানকৈ চীনৰ দক্ষিণ-পশ্চিম অঞ্চল যেনে ইউনান আৰু গুইঝো প্ৰদেশত দেখা যায়।
সম্প্ৰদায়ঃ
এই পৰম্পৰা বিশেষকৈ “দাই (Dai)” আৰু “মিয়াও (Miao)” জনগোষ্ঠীৰ মাজত প্ৰচলিত।
খাদ্যৰ প্ৰকাৰঃ
কেঁচুবোৰ সাধাৰণতে ভাজি বা সিজাই খোৱা হয়। কিছুমান অঞ্চলত কেঁচুক মচলাৰ সৈতে ৰান্ধি বিশেষ পকৰী হিচাপে পৰিবেশন কৰা হয়।
ঐতিহাসিক প্ৰসংগঃ
কেঁচুক প্ৰোটিনৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস হিচাপে গণ্য কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও, কিছুমান লোকৰ বিশ্বাস যে কেঁচুৱে স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী।
৩. কীট-পতংগ খোৱা পৰম্পৰাঃ
অঞ্চলঃ
কীট-পতংগ খোৱা পৰম্পৰা চীনৰ বিভিন্ন অঞ্চলত দেখা যায়, বিশেষকৈ দক্ষিণ আৰু দক্ষিণ-পশ্চিম অঞ্চলত।
সম্প্ৰদায়ঃ
এই পৰম্পৰা বিশেষকৈ *ইয়ি (Yi), **লিসু (Lisu), আৰু **হানি (Hani)* জনগোষ্ঠীৰ মাজত প্ৰচলিত।
খাদ্যৰ প্ৰকাৰঃ
কীট-পতংগবোৰ সাধাৰণতে ভাজি বা সিজাই খোৱা হয়। কিছুমান কীট-পতংগক মচলাৰ সৈতে ৰান্ধি বিশেষ পকৰী হিচাপে পৰিবেশন কৰা হয়।
ঐতিহাসিক প্ৰসংগঃ
কীট-পতংগক প্ৰোটিনৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস হিচাপে গণ্য কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও, কিছুমান লোকৰ বিশ্বাস যে কীট-পতংগে স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী।
৪. সামাজিক আৰু সাংস্কৃতিক প্ৰসংগঃ
সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যঃ
চীনৰ বিভিন্ন সম্প্ৰদায় আৰু অঞ্চলৰ মাজত খাদ্যাভাসৰ বৈচিত্ৰ্য দেখা যায়। কিছুমান সম্প্ৰদায়ৰ বাবে এই খাদ্যবোৰ পৰম্পৰাগত আৰু সাংস্কৃতিকভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
– আধুনিক পৰিস্থিতিঃ
বৰ্তমান চীনৰ চহৰাঞ্চলত এই পৰম্পৰা কমি আহিছে, কিন্তু কিছুমান গ্ৰাম্য অঞ্চলত ইয়াৰ প্ৰচলন আছে। চীনৰ চৰকাৰে এই পৰম্পৰাক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
৫. চীনৰ চৰকাৰৰ ভূমিকাঃ
নিয়ন্ত্ৰণঃ
চীনৰ চৰকাৰে কুকুৰৰ মাংসৰ বজাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ২০২০ চনত চীনৰ চৰকাৰে কুকুৰৰ মাংসৰ বজাৰ বন্ধ কৰাৰ নিৰ্দেশ দিছে।
সচেতনতাঃ
চীনৰ চৰকাৰে জনসাধাৰণক এই পৰম্পৰাৰ প্ৰতি সচেতন কৰিবলৈ বিভিন্ন কাৰ্যসূচী হাতত লৈছে।
চীনৰ এই পৰম্পৰা প্ৰধানকৈ দক্ষিণ আৰু দক্ষিণ-পশ্চিম অঞ্চলত দেখা যায়। ইয়াও, ঝুৱাং, দাই, মিয়াও, ইয়ি, লিসু, আৰু হানি আদি জনগোষ্ঠীৰ মাজত এই পৰম্পৰা প্ৰচলিত। বৰ্তমান চীনৰ চৰকাৰে এই পৰম্পৰাক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
চীনৰ উপৰি কুকুৰৰ মাংস বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশত খাদ্য হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হয়, বিশেষকৈ এছিয়াৰ কিছুমান দেশত।
১. ভিয়েটনামঃ
ভিয়েটনামত কুকুৰৰ মাংস জনপ্ৰিয়, বিশেষকৈ উত্তৰাঞ্চলত। ইয়াক স্বাস্থ্যবৰ্ধক বুলি গণ্য কৰা হয় আৰু বিশেষ অনুষ্ঠানত পৰিবেশন কৰা হয়।
২. কোৰিয়াঃ
দক্ষিণ কোৰিয়াত কুকুৰৰ মাংসৰ পৰা তৈয়াৰী “বশিনটাং” (보신탕) নামৰ এটা ঐতিহ্যবাহী খাদ্য আছে। ইয়াক গ্ৰীষ্মকালত শক্তি বৃদ্ধিৰ বাবে খোৱা হয়।
৩. ফিলিপাইনছঃ
ফিলিপাইনছৰ কিছুমান অঞ্চলত, বিশেষকৈ কোৰ্ডিলেৰা প্ৰশাসনিক অঞ্চলত, কুকুৰৰ মাংস খোৱা হয়।
৪. ইণ্ডোনেছিয়াঃ
ইণ্ডোনেছিয়াৰ কিছুমান অংশত, যেনে উত্তৰ চুলাৱেছি, কুকুৰৰ মাংস ঐতিহ্যবাহী খাদ্য হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হয়।
৬. আফ্ৰিকাৰ কিছুমান দেশঃ
আফ্ৰিকাৰ কিছুমান দেশত, যেনে কেমেৰুণ আৰু নাইজেৰিয়া, কুকুৰৰ মাংস খোৱা হয়।
৭. ছুইজাৰলেণ্ডঃ
ছুইজাৰলেণ্ডৰ কিছুমান অঞ্চলত কুকুৰৰ মাংস ঐতিহ্যবাহী খাদ্য হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হয়, যদিও ইয়াৰ জনপ্ৰিয়তা হ্ৰাস পাইছে।
এই দেশবোৰত কুকুৰৰ মাংস খোৱা সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহ্যৰ সৈতে জড়িত, যদিও ইয়াৰ বাবে বিতৰ্কও আছে আৰু পশু অধিকাৰ সংগঠনবোৰে ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰি আহিছে ৷
আন এক উল্লেখনীয় কথা হ’ল কুকুৰৰ মাংসক আপুনি যিমানে নিঘিনাওক কিয়; কুকুৰ খোৱা দেশৰ তালিকাত কিন্তু আমাৰ ভাৰততো আছে ৷
ভাৰতৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ কিছুমান ৰাজ্যত, যেনে নাগালেণ্ড, মিজোৰাম, আৰু মণিপুৰত, কুকুৰৰ মাংস খোৱা হয়।